Samen met een aantal zorgprofessionals en met Jaap van der Mei (naarrijnlands.nl) hebben we een morgen stilgestaan bij hoe zelfsturing bijdraagt aan kwaliteit van zorg. Is nieuw organiseren ook nieuw omgaan met kwaliteit? En wat is er dan ‘anders’? Ook bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg spraken we over het nieuwe werken. Wat betekent dat voor toezichthouders? Wat gaat er anders in organisaties, hoe “weet je dat het goed zit”?

Eerste gedachten:

  • het eigenaarschap ligt bij professionals, zij leveren kwaliteit en zijn er ook verantwoordelijk voor
  • over kwaliteit moet je het hebben met elkaar: wat is het, hoe kun je het zien, voelen, merken
  • er is altijd co-creatie: zorg maak je samen met de cliënt, vanuit diens eigen regie, en vaak ook samen met het netwerk van de cliënt: familie, mantelzorgers, vrijwilligers
  • en er is altijd co-creatie met collega’s, er is een gedeelde verantwoordelijkheid
  • er is meer horizontaliteit: elkaar aanspreken, samen reflecteren en leren, stilstaan met collega’s en cliënt bij de kwaliteit van zorg

Jaap en ik willen het onderwerp kwaliteit verder onderzoeken, samen met professionals, coaches, bestuurders, toezichthouders. In oktober zullen we met een aantal bestuurders en kwaliteitsmedewerkers in dialoog gaan. Wil je dit thema met ons samen verdiepen? Bijvoorbeeld in je eigen organisatie, in je wijkteam of binnen de gemeente met mensen uit meerdere zorgorganisaties? Wil je meer weten of betrokken zijn bij dit project? Reageer dan even onderstaand, dan nemen we contact met je op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.