Regeldruk slaat ook thuis toe

Onze dochter gaat dit weekend logeren. Dat vraagt altijd wat voorbereiding, want zij is veertien, maar ook meervoudig beperkt. Zelf haar spullen inpakken kan zij niet. Nu heeft iemand bedacht dat de medewerkers in het logeerhuis niet zelf de medicijnen mogen klaarmaken. Dat moeten wij als ouders doen. Dat doen we in de thuissituatie natuurlijk ook elke dag. Ongediplomeerd en ongecontroleerd, maar vanuit liefde, betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Liefde, betrokkenheid en verantwoordelijkheid hebben de medewerkers van het logeerhuis ook. Daarom gaan wij met een gerust hart onze dochter wegbrengen, en daarna zelf ook genieten van een weekend vrij. Maar toch is er een nieuw protocol. Zodat er niets fout kan gaan.

Nu sta ik dus op vrijdagmorgen voor een ander te denken. Nadat ik een week lang medewerkers in zelfsturende teams heb begeleid die zo blij zijn dat ze weer zelf mogen denken. En ik merk hoe ingewikkeld het is, als denken en doen losgeknipt worden. Zal ik stickers met de dagen op de gevulde medicijnspuitjes zetten? En wat nou als er iets mis gaat, doe ik een reservedosis er bij? Of geef ik toch ook nog de fles mee? Kunnen de medewerkers mijn handschrift lezen? Is de doos waar ik de medicijnen in doe veilig genoeg volgens het protocol? Moet ik er ook nog een vinklijstje bij doen? Zodat er niets mis kan gaan?

En zo zit ik opeens als ouder op de stoel van de manager of de inspectie en doe ik een voorbereiding die medewerkers veel beter zelf kunnen doen. Bah!

Een gedachte over “Regeldruk slaat ook thuis toe”

  1. Nou, als ze bij de regelgeving dit lezen, dan gaan ze zich misschien nog een keer achter de oren krabben of al die ouders, met al hun verschillende handschriften en instructies wel het gevaar van verkeerde medicijntoediening kunnen weghalen. Want de intentie van de nieuwe procedure is waarschijnlijk dat ze ervoor willen zorgen dat het iedere client goed gaat. Alleen de methode is wat omslachtig zo. Voor iedereen. Of ze moeten een uniforme werkwijze aan de ouders meegeven zodat ze het van alle cliënten op dezelfde manier binnenkrijgen. Succes. En geniet vooral van het een heerlijk weekend met zon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.